Styrräntan höjdes - Redcarpet fastighetsförmedling

I december kom beskedet från Riksbanken som de flesta hade väntat sig, styrräntan höjdes från historisk långvarig minusränta till 0-ränta. Detta trots att KI flaggade för att det var för tidigt med tanke på hur konjunkturen, inflationsmålet samt prognosen för arbetslöshet ser ut de kommande åren.

Så hur kommer detta påverka boräntorna och bostadsmarknaden under året? Vår bedömning är – Inte nämnvärt! Då beskedet var väntat har de svenska hushållen redan förberett sig på högre räntenivåer än de vi sett hittills. Bankerna kommer säkerligen ta tillfället i akt och justera upp främst de rörliga räntorna en aning, medan bolån med längre bindningstider kommer ligga kvar på i princip samma nivåer ett bra tag till. Så även om Riksbanken nu höjt styrräntan så kommer vi ändå att få se bolån med låga räntor under lång tid framöver. Nästa höjning från Riksbanken kommer även den att dröja ett bra tag.

Med det sagt ska man ändå ha i åtanke att räntorna kommer att gå upp och att man om några år bör räkna med en mer normal ränta på 3-3,5%. Ett bra tips är att man därför redan nu betalar mellanskillnaden till sig själv, för att på så vis kunna bygga upp en rejäl buffert den dagen vi är där.

Läge att sälja?

Att sälja sin bostad är en av de största affärerna många gör i livet. Vi erbjuder fullservice i försäljningens alla faser för att ge dig en trygg upplevelse.

Dags för nytt läge?

Sjöutsikt, fler sovrum eller närhet till centrum? Vad drömmer du om? Se våra bostäder till salu, eller kontakta oss för att stå med i vår intresselista, så kontaktar vi dig när ditt drömhus ska säljas.

Kontakta oss

Nå våra mäklare på alingsas@rcfast.se eller 0322-28 53 80.
Du kan också fylla i nedanstående formulär så återkommer vi till dig så snart som möjligt!